Cantina del Vermentino-Monti


Cantina Sociale del Vermentino di Monti är en av de största sardiska vinproducenterna och består av ett konsortium av flera producenter. Det bildades 1956 och för närvarande är de ca 200 medlemmar som tillsammans äger runt 500 hektar mark. Produktionen domineras av druvorna Vermentino, Cagnulari, Muristello, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Cannonau, Carignano, Caricaggiola, Monica och Moscato. Samtliga druvor odlas på 200-500 meters höjd.

Flera av Montis viner har genom åren tilldelats olika utmärkelser.

 

se viner

Jankara


Jankara är en småskalig vinprocent som fäster stor vikt vid lokala traditioner. Företaget drivs av Renato Spanu och hans familj. Familjen Spanu har i flera generationer ägnat sig åt vinproduktion på Sardinien och Renato själv arbetar sedan många år för en av de största vinimportörerna i USA. År 2006 startade han tillsammans med sin fru egen vinproduktion på Sardinien under namnet Jankara. Renato samarbetar med den framstående italienske enologen Gianni Menotti som bl.a. har utsetts till årets enolog i Italien. På bara några få år har Jankara lyckats få fram två imponerande viner som båda har fått utmärkelser.

 

se viner

Tenuta di Muscazega


I hjärtat av Gallura, omgiven av vacker natur, ligger vingården Muscazega. Namnet betyder “blinda flugan” på sardiska. Gården som är daterad till tidigt 1800-tal sträcker sig över 40 hektar. Ägorna omringas av floden San Paolo som överbryggas av en antik romersk bro vid namn ”Ponte Nughes”. Bron har gett namn åt en av Muscazegas viner.

Muscazega drivs sedan 2006 av Laura Carmine. Hon har med stor omsorg restaurerat området till en modern vingård och har valt att koncentrera sig på druvorna Vermentino och Nebbiolo. Den granitrika jordmånen är perfekt för produktion av Vermentino di Gallura DOCG. Jordmånen är också idealisk för Nebbiolodruvan som importerades från Piemonte för mer än 150 år sedan. Muscazegas nebbioloviner innehåller mindre tanniner, är mjukare och har en utpräglad doft av vilda bär jämfört med motsvarigheten i Piemonte.

Muscazega har vid flera tillfällen fått utmärkelser för sina viner.

se viner

Cantina Tani


Familjen Tani ägnar sig sedan 1980 åt vinproduktion i närheten av byn Monti på drygt 300 meters höjd över havet. Företaget startades av bröderna Franco och Tonino Tani. Passionen för vin har gått i arv och idag är även andra generationen Tani involverad i företaget genom systrarna Roberta och Angelica. Produktionen är småskalig med betoning på lokala traditioner. När man talar med familjen betonas kärleken till hemtrakten och viljan att vinerna ska återspegla den vilda och oförstörda naturen i Gallura. Vinframställningen är hantverksmässig med fokus på hållbar utveckling. Tani producerar två vita och två röda viner av hög kvalitet. Vi kan konstatera att familjen Tani verkligen lyckas att förmedla den unika regionen Gallura i sina viner. Tanis viner har vunnit erkännande genom flera internationella priser.

se viner

Siddùra


Siddùra är en nyare vinproducent som förenar de historiska rötterna med modern och progressiv design och produktion. Produktionsanläggningen är unik i sitt slag och framstår som utmejslad ur naturen med den sardiska graniten som framträdande kännetecken. Vinmakaren Dino Dini är en mästare i att lyfta fram det bästa ur de traditionella sardiska druvorna och experimenterar gärna genom att kombinera olika druvor i sökandet efter nya spännande viner.  Flaggskeppet Tìros är ett bevis på Dino Dinis skicklighet. Succén har inte låtit vänta på sig. Siddùra kammar hem pris efter pris på internationella vinmässor.

se viner

Tenute Gregu


Familjen Gregu har ägnat sig åt vinproduktion i över 90 år. Sonsonen Raffaele Gregu som nu driver vingården är diplomerad flygingenjör. Kärleken till jorden och familjens rötter inom vinproduktion blev dock för stark och han beslutade sig för att sadla om. Raffaele är en sann entreprenör och visionär. Hans måtto är ”Spirito Giovane” – vilket närmast kan översättas med “ungdomlig karaktär“. Hans vision är att driva den sardiska vintraditionen framåt och skapa moderna, fräscha viner med attityd och känsla. Blott 20 år gammal påbörjade han år 2011 produktionen av två sorters Vermentino di Gallura. År 2016 vann hann guldmedalj i den prestigefyllda internationella tävlingen Mundus Vini med sin Selenu. Samtidigt vann han bronsmedalj i Decanter World Wine Awards för sin Rías! Till hösten släpper han sitt första röda vin, Animosu. Vi spår Raffaele Gregu en alldeles lysande framtid.

se viner

Masone Mannu


Masone Mannu är en vinproducent som fäster stor vikt vid miljötänkande. Man värnar om en naturlig och ekologiskt hållbar vinproduktion och använder inga bekämpningsmedel. Druvorna får istället mogna på naturens egna villkor. Vingården består av  60 hektar mark varav 19 hektar utgörs av vinodlingar. Samtliga odlingar vetter mot syd, syd-ost vilket ger optimal solexponering för Masone Mannus druvor. Druvsorterna som används är bland annat Vermentino, Carignano, Bovale Sardo och Cannonau,. Som intressanta komplement används Merlot och Cabernet Sauvignon. Massone Mannu strävar efter låga uttag (40-80 Hl/ha) för bästa möjliga kvalitet på druvorna.

Massone Mannu är en intressant vinproducent som följer sin egen övertygelse. Till exempel undviker man att exponera Vermentinodruvan  för solljus, utan låter den istället skuggas av sin egen växtlighet. Man menar att vinets doft blir mer framträdande på det sättet.

se viner