Sardinien är inte som övriga Italien. Sarderna är först och främst sarder och därefter italienare…

Sardinien är färgsprakande med orörd växtlighet, marina naturreservat, berg och sjöar. Ön är Medelhavets näst största efter Sicilien och det tar ungefär fyra timmar att köra från den norra delen till den södra. Sardinien är åtta gånger större än Gotland och har ca 1,7 miljoner invånare. De vackra vyerna växlar längs vägen och olika typer av landskap avlöser varandra . Ön bjuder på fantastiska dofter från rosmarin, mimosa, myrten (Mirto) och medelhavsvegetation (Macchia Mediterranea).

Det finns stora skillnader mellan olika områden på ön. Dialekterna kan skilja sig mellan två byar som bara ligger någon kilometer från varandra. Det sägs att det finns ca 300 dialekter på ön. Även maten skiljer sig åt mellan olika områden. Samma maträtt kan tillagas på olika sätt med olika ingredienser.

Sardinien har ett typiskt medelhavsklimat. Längs kusterna, där befolkningen är som störst, är vintrarna milda tack vare närheten till havet. Temperaturen sjunker då sällan under +8 grader Celsius. Somrarna är varma och torra och det blåser en ständig havsbris. Vindarna domineras av Maestrale (nordväst), Ponente (väst) och Grecale (nordost). De olika vindarna har stor betydelse för vinproduktionen. Vår och höst har ett klimat som motsvarar svensk högsommar.

Livet på ön

Livet på ön kretsar passionerat kring havet och maten. Havet är kristallklart och skiftar från turkosblått till smaragdgrönt. Överallt finns lena granitklippor och sandstränder med kritvit sand. En sann öbo åker aldrig iväg utan att ta med sig sina badkläder, oavsett tid på dygnet. Man vet ju aldrig när man blir sugen på ett dopp. Costa Smeralda (Smaragdkusten) är förmodligen det mest kända området och hemmaplan för semesterfirande italienska fotbollsspelare internationella skådespelare och kungligheter från alla världens hörn. Här finns öns dyraste och mest exklusiva restauranger och klubbar. I och runt Porto Cervo ligger "jetsetarnas" smått osannolika lyxjakter förtöjda.

Och så var det maten…

På Sardinien börjar välbefinnandet till bords! Det sardiska köket kan delas upp i kategorierna ”land” och ”hav”, ”terra” och ”mare” på italienska. ”Terra” innehåller allt från pecorino (fårost), bröd, pasta, salsiccia (korv), prosciutto crudo (lufttorkad skinka), lamm till den berömda helstekta spädgrisen. ”Mare” är allt som härstammar från havet, fisk och skaldjur av olika slag. Sarderna har mycket bestämda uppfattningar om hur maten ska tillagas och kryddas. Det är inte ovanligt att höra dem diskutera länge och väl hur mycket pressad citron det skall vara på den färska fisken...

En lång måltid förlänger livet...

Att äta en sardisk lunch eller en middag, som ofta sker i stort sällskap, kan vara en utmaning för den oinvigde. Den ena rätten efter den andra serveras och när man tror att det är över och magen så sakteliga har ändrat form, serveras nästa rätt. Till måltiden serveras vin. En lunch eller middag utan vin på bordet är förstås otänkbart.

Och så vinet…

Vinproduktionen på Sardinien har gjort stora framsteg under senare tid och håller hög standard. Ön har 16 lantvinsområden inom klassen IGT (Indicazione Geografica Tipica), vilket är mer än någon annan region i Italien. Vidare är 19 områden DOC-klassificerade och ett område är DOCG-klassificerat (Vermentino di Gallura).

Typiska röda druvor för ön är Cannonau, Carignano, Bovale och Cagnulari. Av dessa är Cannonau den som främst kopplas ihop med Sardinien. Även Nebbiolo, San Giovese och Cabernet förekommer. Doft- och smakmässigt karaktäriseras vinerna ofta av mörka bär och ”macchia mediterranea”, medelhavsvegetation. Färgmässigt går vinerna åt rubinrött eller djupt intensiv röd. Vinerna passar till grillat kött, grytor, pizza och lagrad ost.

De vita vinerna är framställda av den gröna vermentinodruvan. Den i särklass mest kända vermentinodruvan är den från regionen Gallura på den nordöstra delen av ön (Vermentino di Gallura). Vinerna räknas bland Italiens bästa inom kategorin DOCG. Vermentino di Galluras doft karaktäriseras av vita blommor, mandel och tropiska frukter. Smaken är frisk och fruktig. Vinet passar utmärkt som en ”aperitivo” eller till förrätter, svamp, risotto, vitt kött, fisk och skaldjur.

Livets väsentligheter...

Mat och dryck är en väsentlig del av livet på Sardinien. Kanske är det denna livsstil som gör att Sardinien har den högsta andelen män över 100 år i världen. De promenerar varje dag, kontrollerar sina får och odlingar, äter gott och dricker vin. De sardiska druvorna sägs innehålla extra mycket fenoler, vilket är bra för hälsan. Om det enbart är vinet som bidrar till det långa livet låter vi vara osagt…